I 2024 feirer vi 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov, et viktig vendepunkt i norsk historie og rettsutvikling. Denne loven var den første landsomfattende loven i Norge og representerte et forsøk på å samle og standardisere lover som tidligere var fragmenterte og regionale. Men hvorfor var denne loven så viktig, og hva var det som gjorde den så spesiell?
I dette foredraget skal lovgivningsprosjektet til kong Magnus først presenteres og settes inn i en norsk og europeisk samtidig sammenheng. Dernest skal Landslovens betydning for retts- og samfunnsutviklingen følges fra 1274 til 1687, da den ble erstattet av Christian vs. Norske Lov.
Kveldens foredragsholder er Per G. Norseng, historiker og pensjonist. Han har blant annet vært forskningsleder og direktør ved Norsk Maritimt Museum, bestyrer for Berg-Kragerø museum, instituttleder ved Høgskolen i Telemark, førsteamanuensis ved
Høyskolen i Vestfold og hatt bistilling som professor ved USN. Han er fremdeles knyttet til USN som professor emeritus og arbeider særlig med handelshistorie, by-, region- og rettshistorie i middelalderen, samt maritim kulturhistorie i eldre og nyere tid.
O-fag på Telemark museum! Hver første torsdag i måneden arrangerer vi foredragsserien O-fag. En serie med foredrag, høytlesninger eller fremføringer innenfor naturfag, samfunnslære, geografi og historie.
Foredraget er i Brekkeparken og det nye museumsbygget VEV. Har du kjøpt årskort kan du bruke det på dette arrangementet. Dørene og kafeen åpner en time før foredraget. Velkommen!
Velkommen til en spennende kveld der vi dykker ned i
historien og betydningen av Magnus Lagabøtes landslov!