Hagematine: Liv eller død, Terje Vigen

HENRIK IBSEN MUSEUM,
Henrik Ibsen Museum
Dette er historien om mennesker som satser livet i små båter over et åpent hav.
Forestillingen setter fokus på litteratur og dikt som en viktig stemme i dagens samfunnsdebatt. Diktet fremføres i sin helhet, og aktualiserer Ibsens diktning ved å plassere diktet i en kontekst som de fleste kjenner igjen fra dagens nyhetsbilde.
Diktet Terje Vigen er det mange som kjenner godt. Henrik Ibsen skrev diktet for omtrent 150 år siden, og hendelsene i diktet ligger rundt to hundre år tilbake i tid. I en tid der mennesker i Norge led under internasjonale konflikter, og fattigdom og sult var en del av hverdagen. Diktet har hatt stor betydning i nasjonsbyggingen: Den norske los, altså Norge, er stormaktene moralsk overlegen.
I dag er det ikke vi, men mennesker fra andre himmelstrøk enn våre som legger ut på farefulle reiser for å berge seg og sin familie. Er det disse menneskene som er vår tids Terje Vigen-er? Muligens har vi i Norge i dag lite til felles med helten og ligner kanskje mer den engelske offiseren enn vi liker å tenke på?
Inger-Helen Kilsti har en bred internasjonal skuespillerutdannelse, og teaterteoretisk utdanning fra Universitetet i Oslo og Høgskolen i Agder. Hun har vært skuespiller i klovneteateret KiSaCo og turnert i Europa, og opptrådt i Amerika og Russland. Hun har erfaring som skuespiller og manusutvikler og har utviklet flere forestillinger for ulike målgrupper og turnert med disse i Den kulturelle skolesekken.
Arild Nyborg er trommeslager og perkusjonist. Han har turnert med STOMP i hele verden i fire år som eneste nordmann og har gjort over 1000 show og bidro på avslutningsseremonien under OL i London 2012.